3. Felső-Tiszai történelmi és népi építészeti emlékhelyek túrája:

A vízitúrát  ajánlani mindenkinek, aki nem horgász célból érdeklődik hazánk olyan térsége iránt, ahol a népi-építészeti emlékek a gyönyörű természeti környezet és történelmi-irodalmi emlékhelyek, kis területen, együtt megtekinthetőek. Valamint az érdeklődésükön túl még alkalmanként néhány kilométeres kerékpározástól sem riadnak vissza. Ez a kis erőfeszítés, ami jótékony hatással van egészségünkre és kilóinkra – többszörösen megtérül hazánk kevéssé felkapott ám eredetiségben páratlan tájegység nevezetességeinek megismerése során. A vízitúra szerencsésen egyesíti a tartalmas országjárást és a Felső Tiszai táj egyidejű megismerését egy nagyon különleges, hajózás nyújtotta nézőpontból. Ettől különleges és értékes ez a kirándulás.

Létszám: 10fő max.

Időtartam: 10 nap

Útvonal: Tokaj-Kisar-Tokaj

  1. nap: Behajózást követően a reggeli órákban indulás a Felső-Tisza felé. A megye névadó faluja Szabolcs határában Közép- Európa legnagyobb, 886 év körül épült földvárának maradványainál partra szállás és a 1000 körül épült bazilika alapjainak és a Mudrány kúria Múzeum megtekintése után Tiszabercel-Paszab magasságában találkozunk a hajóval, ahol arra visszaszállunk. Azonban még előtte megtekinthetjük Bessenyei György szülőházát és a múzeumot majd az 569 fkm-nél lévő ipari műemlék gőz szivattyútelepet. A behajózást követően Tiszatelek magasságában éjszakázunk.
  2. nap: A gyönyörű természeti környezetben elfogyasztott reggeli után indulunk Tuzsér irányába, ahol ismét érdemes a kerékpár nyergébe szállni és Mándok (Forgách kastély és park, templomok) Tiszamogyorós ( késő barokk református templom) látnivalóinak megtekintése után a komp és ponton-híd alatt várakozó hajóra szállunk és Benk környékén éjszakázunk.
  3. nap: Reggeli után Vásárosnamény irányába indulunk és a nem minden napi hajóút után a Szamos torkolatának közelében kikötünk. Itt a város nevezetességeinek és múzeumának megtekintése után lehetőség van az úti készletek pótlására is. Az éjszakát feljebb a csendesebb jándi szakaszon töltjük, erőt gyűjtve a következő napok energiaégető, de gazdag programjának végrehajtásához.
  4. nap: A megszokott reggeli tennivalók után indulunk a Tivadart és Kisart összekötő híd felé, amely számunkra, normál vízállásnál a hajótúra legtávolabbi kikötőhelye. Innen indulnak azok a kirándulásaink amikért érdemes volt idejönni. Kikötés után a hajóhoz közel eső településeket ill. azok látnivalóit még vacsora előtt megtekintjük, majd pihenés következik a hajón.
  5. nap: A tartalmas reggeli után a nem kevésbé tartalmas kerékpáros kirándulás következik, a Beregi-Tiszahátra indulunk a már megszokott módon. A Kisar-Nagyar-Szatmárcseke-Túristvándi útvonalon haladva a látnivalók megtekintését visszafelé érdemes elkezdeni, mert így lehet pontosan gazdálkodni az idővel, így elkerülhető, hogy valami fontos látnivaló kimaradjon az időtúllépés miatt. E napi program és látnivalók leírására most nincs mód, de garantáltan a bőség zavarával találkozik az az érdeklődő aki egy napba akarja sűríteni ezen terület nevezetességeinek megtekintését. 
  6. nap: A bőséges reggelit követően folytatódik a kerékpáros kirándulás, de most már a Tisza bal parti településein, a Gulács-Tarpa-Márokpapi-Csaroda-Tákos útvonalon. Útközben számos népi építészeti emlékek, templomok, szárazmalmok és egyéb tájegységre jellemző máshol már nem található emlékek megtekintésére kerülhet sor. Különleges élményt jelenthet a helyi idősebb emberekkel való kapcsolat, ami során nem érzékelhető a mai korban általánossá lett érdektelen és figyelmetlen kapcsolat. A kiadós kerékpár túra után a Gergelyugornyánál várakozó hajóra szállva megérdemelt pihenéssel tölthetjük a nap hátralévő részét.
  7. nap: A kiadós pihenés és reggeli után indulunk a hajóval tovább Lónya irányába. A frissebb és érdeklődő vendégek Tiszaszalka térségében partra szállnak, majd nyugodt tempóban végiglátogatják az útba eső falvak nevezetességeit, így Tiszaadony, Tiszakerecseny, Mátyus és Lónya is felkerül a megismert falvak képzeletbeli listájára. Az idővel úgy kell gazdálkodni, hogy a lónyai látnivalókra kellő idő maradjon. Az érdekes és tartalmas nap után megérdemelt pihenés vár a ponton-híd környékén várakozó hajón.
  8. nap: A könnyű kirándulások napjára ébred a hajó, mert a reggeli után indulást követően a gyönyörű kanyarok után ismét elérjük a Magyar- Ukrán határvizet, ahol megfelelő vízállás és bal parti kikötési lehetőség esetén Zsurknál partra szállva megnézhetjük annak 41m magas harangtornyát és református templomát. Később folytatjuk utazásunkat a következő csendes határvízi szakaszig, ahol a Győröcske nevű falu térségében töltjük az éjszakánkat.
  9. nap: Az elmúlt napok értékes és kellően sportos kirándulásait követően ez a nap a csendes szemlélődésé, fürdőzésé és pihenésé. A Tisza méltán híres és nevezetes kanyarjai és méltóságteljes, lassú vonulása igazán alkalmas pihenésre, lazításra. Az éjszakát a Veremszög valamelyik szép kikötőhelyén töltjük, ahol a víz és a természet szépsége bárkit képes elvarázsolni.
  10. nap: Folytatjuk az előző nap során megkezdett pihenést és a szerzett élmények rendezését a hajózás nyújtotta, mással nem pótolható érzést és a vízi panoráma élvezetét. A gondtalan pihenés és lazítás zárja ezt az elmúlt néhány nap során tett valóban értékes és érdekes Felső –Tiszai hajótúrát. Azon kívül, hogy egy szokványosnak nem mondható utat tettünk meg, nem megszokott módon, betekintést is nyerhettünk hazánk talán legromlatlanabb vidékének életébe és láthattunk néhány emléket az elmúlt időkből. Ezekkel, a máshol elérhető élményekkel gazdagodva, biztos, hogy most már másként tudunk erre a tájra és túrára visszagondolni.

További információk a 00 36 20 9564 771 telefonszámon ill. az info@fidi.hu címen állnak rendelkezésre.