1.HORGÁSZTÚRA a felső-Tiszán:

Létszám: 10 utas max.

Útvonal: Tokaj(545 fkm) – Tivadar(715 fkm) – Tokaj. A legtávolabbi pont a mindenkori vízállás függvényében változhat.

Időtartam: 10 nap

A túrajavaslatok közül kiemelkednek a horgásztúrák, amely során a résztvevőknek alkalma nyílik színes, kereső horgászat gyakorlására ami a rablóhalazás legváltozatosabb módja, a mindig változó horgászhelyek és módszerek miatt. Természetesen a nem horgász családtagok és/vagy barátok a horgász időket felhasználva a hagyományos (vízi)turizmus áldásait élvezhetik, kenutúrázhatnak a közeli vizeken vagy partra szállva gyalogos, kerékpár kirándulásokat tehetnek a környék nevezetességeihez.

1.nap: a kora reggeli órákban behajózás Tokajban. Indulás a 545 fkm-től a Felső-Tisza irányába. Tiszakarádnál a 578-582 fkm környezetében a hosszan elnyúló kanyarkombinációban a közösen kiválasztott kikötőhelyen megállunk, hogy a horgászgenerációk óta ismert és kedvelt tuskós akadós helyen kipróbáljuk a horgásztudományunkat. Ami még az otthonról hozott, nem Felső-Tiszai horgászatot takar, de itt a 10-12 méteres mélységek és kövezett partok igen jó haltartása miatt, nincs olyan tiszai halfaj amely kifogása itt meglepetést okozna. Itt bármely ismert és megszokott horgászmódszer sikeres lehet.

2.nap: az éjszakai horgászat és a reggeli után indulunk tovább a vízen. Megérkezésünket Tiszaszentmárton vizeire (639-644 fkm), miután magunk mögött hagytuk a két határvizi szakaszt, a délutáni órákra tervezzük. Útközben lehetőség van az elmaradt éjszakai pihenés és horgász szerelések pótlására. Itt már érdemes az egyszerűsített Felső-Tiszán használatos szereléseket használni, kímélve a készleteinket. Ez a kikötő-horgászhely az első ahol a tiszalöki duzzasztó hatását már nem érzékelhetjük a vízen, de ez megmutatkozik a fogható halak fajtáin is. Itt már a felső szakaszra jellemző halfauna is mutatkozik keveredve az alsó szakaszt kedvelő halakkal. A határvíz közelsége itt garantálja az átlagosnál érintetlenebb körülményeket a víz felett és a víz alatt egyaránt.

3.nap: a reggeli órákban indulunk Vásárosnamény és a Szamos torkolat irányába (686 fkm). A megérkezést követően a közeli városban lehetőség van a készletek pótlására. A horgászhelyet a mindenkori vízállásnak és áramlásnak megfelelően választjuk ki a Szamos torkolata felett vagy alatt. Ezen a vízen már csak az egyszerűsített módszerek jöhetnek számításba, mert a víz sodrása és a halak kondíciója a komplikált sok csomós-kapcsos önmegvalósító szereléseket úgy is leegyszerűsíti, persze nem a horgász elképzelései szerint. Számítani lehet süllő, márna, kecsege, keszegfélék, ponty és harcsa kapására, tehát a lehetőség adott.

4. nap: a kötelező reggeli programok után indulunk a legfelső kikötőhelyünk a Tivadari-híd irányába. Útközben a 700fkm környékén a nevezetes Igonya kanyarjaihoz érkezünk, ahol az izgalmas és különlegesen szép vízen valamelyik homokpadon megállunk egy fürdés vagy pergetés kedvéért és hogy minél tovább élvezhessük ezt a kivételes környezetet. Majd tovább indulunk a híd felé amely, normál vízállásnál a hajózhatóság felső határát jelenti számunkra. Kikötést követően a mostanra már megismert és alkalmazott profi szereléssel és módszerekkel próbálhatjuk becsapni a domolykóval kiegészült válogatottan ravasz, gyors és óvatos halnépséget.

5. nap: az itt töltött éjszakát követően indulunk az Igonya kanyarjai felé azzal a megjegyzéssel, hogy a felfelé látott és nem horgászott sokat ígérő helyeken közkívánatra megállhatunk horgászni, vagy lassan csurogva rablózunk ahogy a horgászösztön kívánja és a hajózási lehetőségek megengedik. A vissza úton betervezett kikötő-horgász helyek különböznek az eddig megismertektől, mert a túra célja a gyönyörű víz mind jobb megismerése és a horgászhelyek változatosságának kihasználása. A célállomás az Aranyosapáti-Tiszaadony 670 fkm környéki szakasz vizei, amelyek horgászatilag mindent tudó besorolásúak a 20-25 m-es mélységekkel kövezésekkel és szakadásokkal. Itt minden lehetséges.

6. nap: a kényelmes horgászat befejezése után, lehetőség szerint még a délelőtti órákban, horgászmenetben indulunk a Magyar-Ukrán határvíz irányába, a sebességet a horgászat igényeihez alakítjuk a víz kínálta lehetőségeket alaposan végigvizsgálva. Az esti, éjszakai horgászatot a határvíz előtti kanyarok egyikében töltjük, bár itt már számolni lehet a fáradtsággal ugyanis ha valaki az elmúlt napokat becsületesen végighorgászta, mostanra már nem szabad hajnalig tartó horgászatot tervezni, mert az már nem szokott sikerülni.

7. nap: a csendes, nyugodt horgász cirkálás napja, amikor a Tiszaszentmárton (640 fkm) kanyarja, majd a Csaronda jobb parti befolyóját magunk mögött hagyjuk, de még a tuzséri komp előtt a szlovák határvíznél Győröcske magasságában, idejében kikötünk egy homokpadon és az utolsó még Felső Tiszai horgászatot, fürdőzést és egyéb csendes mulatságot tehetünk, kihasználva a természet nyújtotta csodálatos környezetet.

8. nap:reggeli indulást követően Tuzsért elérve az esetleg megcsappant készleteket feltölthetjük, majd elindulunk a már jellemzően nem Felső-Tiszai szakaszon a révleányvári kettős kanyarhoz. Ez a víz a kötelezően meghorgászandó vizek közé tartozik, mert amilyen változatos és tagolt a part és a víz folyása, olyan változatos a halállománya. Itt a már megszokott halakon túl már a pontyra is érdemes horgászni, de a halak királyai itt is a rabló halak. Az este és az éjszaka a horgászaté ha valaki bírja energiával.

9. nap: a reggeli után, a pihenés, fürdőzés és horgászat mellett csak arra kell figyelni, hogy kényelmesen odaérjünk az 577-582 fkm-nél lévő Veremszögbe. Ez a vízterület valóban megérdemli a figyelmet és a gondos horgászhely kiválasztást, mert a Tisza egyik legjobb horgászvizén könnyen találkozhatunk az igazi zsinórszaggató halakkal és tuskókkal. De mindenképpen egy igen izgalmas és váratlan meglepetésekre képes vízen tudjuk befejezni a túránk horgász részét ami azt jelenti, hogy itt nem biztos, hogy ezen az éjszakán érdemes korán elaludni.

10. nap: a délelőtti órákban befejezve a horgászatot, a reggeli után hazafelé fordítva a hajó orrát nekiindulunk a Tokajig hátralevő útnak. Közben rendezni tudjuk a fejünkben lévő nem kevés élményt és a fedélzeten lévő nem kis felfordulást, amin ennyi horgászat és fedélzeten töltött idő után senki nem csodálkozhat. A fedélzeten lévők pedig biztosak lehetnek abban, hogy az elmúlt tíz napban náluk jobban és bensőségesebben Tiszán senki nem élt és horgászott, és az itt szerzett élmények nem felejthetőek el egykönnyen.


További információk a 00 36 20 9564 771 telefonszámon ill. az info@fidi.hu címen állnak rendelkezésre.